Innolux

Suunnittelukilpailu

Innolux

Suunnittelukilpailun voittajat

Suunnittelukilpailu on päättynyt ja voittajat ovat julkistettu 3.2.2023 lehdistötilaisuudessa ja Innoluxin 30-vuotisjuhlatilaisuudessa.

1. sija: Vesa Nilsson, Alba

2. sija: Janita Helenius, Kielo

3. sija: Olga Autio, Lempi

Kunniamaininnat:

Jukka Jokinen & Heikki Konu, Rauha

Sami Kiviharju, Hyrrä

Innolux

30-vuotisjuhlansa kunniaksi Innolux järjestää suunnittelukilpailun, jossa haetaan uusia innovatiivisia tuoteideoita Health ja Core -mallistoihin.

Kattava valikoimamme jakautuu kolmeen osaan: Heritage, Core ja Health -mallistoihin. Heritage koostuu suomalaisten suunnittelijoiden upeista valaisinklassikoista, Core tämän päivän designerien oivaltavasta nykymuotoilusta, ja Health erityisesti monipuolisen terveysvaikutteisista kirkas- ja punavaloista. 

Suunnittelukilpailu

KILPAILUTEHTÄVÄ

Kilpailun tehtävänä on suunnitella teolliseen tuotantoon soveltuva valaisin kategoriaan 1 tai 2, tai halutessasi voit osallistua molempiin kategorioihin. On myös mahdollista suunnitella valaisintuoteperhe, joka sopii kumpaankin kilpailun kategoriaan, sekä Health että Core.

Voittajatöistä on tarkoituksena tuottaa prototyypit, jotka tulevat nähtäville Habitare huonekalu-, sisustus- ja designmessuille 2023. Tavoitteena on, että voittajaehdotukset otetaan osaksi Innoluxin tuotevalikoimaa.

Kategoria 1

Health

”Vain otettu kirkasvalo auttaa”

Kilpailutehtävänä on suunnitella kirkasvalo, joka ei jää käyttämättä. Kirkasvalohoito on tutkitusti tehokas keino kohentaa päivittäistä jaksamista vuoden pimeänä ajanjaksona. Kilpailussa haetaan ratkaisuja siihen, miten säännöllinen kirkasvalohoito saataisiin sopimaan aivan jokaisen arkeen. 

Kategoria 2

Core

“Moderni valaisintuoteperhe”

Kilpailutehtävänä on suunnitella valaisin, joka soveltuu lähtökohtaisesti tilaan, jossa pääasiallisesti asutaan, oleskellaan tai ruokaillaan. Parhaimmillaan valaisimesta olisi mahdollista tehdä tuoteperhe (seinä-, pöytä-, jalka-, riippu- tai plafondivalaisin). Valaisin suunnitellaan E27-valonlähteelle (yhdelle tai useammille).

AIKATAULU JA KILPAILUN VAIHEET

Kilpailu on yksivaiheinen avoin ammattilais- ja opiskelijasuunnittelukilpailu, jonka kilpailuaika on 2.6.2022- 30.11.2022.

Kilpailu julkistetaan kilpailun kotisivuilla 2.6.2022. 

Kilpailun tulokset ilmoitetaan voittajille henkilökohtaisesti 11.1.2023 mennessä. Virallinen julkistustapahtuma järjestetään helmikuun loppuun mennessä. 

-

Kilpailu on päättynyt ja voittajat ovat julkistettu 3.2.2023.

PALKINNOT

Palkintosumma on yhteensä 10500 euroa, joka jakautuu voittajaehdotuksille seuraavasti: 

1. palkinto 6000 euroa 

2. palkinto 3000 euroa 

3. palkinto 1500 euroa 

Palkintolautakunta voi nimetä kunniamainintoja, sekä poikkeuksellisesti ja yksimielisellä päätöksellä päättää jakaa palkintosumman myös toisin. 

KILPAILUEHDOTUKSET

Tiedot suunnittelijasta ja kilpailusalaisuus

Kilpailusalaisuuden säilyttämiseksi osallistujien henkilöllisyyden on pysyttävä salassa. Kilpailuehdotusten jättämisen yhteydessä suunnittelijan/suunnittelijoiden tiedot ja suunnittelijan valitsema anonyymi nimimerkki ilmoitetaan sähköpostitse osoitteeseen suunnittelukilpailu@innolux.fi

Sähköpostin tulee sisältää seuraavat tiedot: suunnittelijan/suunnittelijoiden nimi/nimet, nimimerkki (vähintään viisi kirjainta), puhelinnumero, sähköpostiosoite, osoite.

Aineistojen toimitus

Lähetä lyhyt esitys kilpailuehdotuksestasi (enintään kolme vaakasuuntaista A3-sivua) .pdf-muodossa sähköpostin liitteenä osoitteeseen suunnittelukilpailu@innolux.fi, jossa kuvailet ideaasi ymmärrettävällä tavalla (tiedoston koko max.10Mt). Idean esittämisen tekniikka on vapaa. Esityksestä tulee käydä ilmi tuotteen toiminta ja käyttö, mittakaava, värien, mittojen ja mahdollisen tuotantotekniikan valinta, jos se on työn kannalta tärkeää.  

Voit halutessasi toimittaa esitystä tukevan prototyypin tai hahmomallin 21.–30.11.2022 välisenä aikana toimiston aukioloaikoina (arkisin klo 9.00–16.00) Innojok Oy:n toimitiloihin osoitteeseen Sirrikuja 3 L, 00940 Helsinki.  

Vaihtoehtoisesti voit lähettää yhdessä esityksesi kanssa 3D-tulostettavissa olevan 3D-tiedoston, jonka muodon tulee olla .stl. Se voidaan tulostaa myöhemmin Innojok Oy:n toimesta arviointia varten. 

Kilpailuehdotusmateriaali, joka toimitetaan sähköpostin liitteenä, on otsikoitava nimimerkillä sekä työn nimellä. Nimimerkin tulee olla vähintään viisi kirjainta sisältävä tunnus.  

Kilpailuehdotusmateriaali lähetetään viimeistään 30.11.2022 mennessä osoitteeseen: suunnittelukilpailu@innolux.fi. Sähköpostin otsikkona tulee olla: Valaisinsuunnittelukilpailu – Innolux 30.  Kuten muunkin kilpailuehdotusmateriaalin kohdalla, myös prototyyppi/hahmomalli tulee varustaa vain kilpailijan nimimerkillä.  

Kilpailua koskevat kysymykset

Kilpailijoilla on oikeus tehdä kilpailuohjelmaa koskevia kysymyksiä. Kaikki kilpailua koskevat kysymykset tulee toimittaa sähköpostilla 30.9.2022 mennessä osoitteeseen suunnittelukilpailu@innolux.fi. Vastaukset kysymyksiin julkaistaan kahden viikon kuluessa kysymyksestä kilpailun kotisivuilla. Heinäkuun aikana tulleisiin kysymyksiin vastataan elokuun 15. päivään mennessä.

Tarkemmat kilpailun säännöt ja ohjeet löydät tästä tiedostosta.

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET

1. Saako arkkitehdit/rakennusarkkitehdit osallistua kilpailuun?

Kyllä, arkkitehdit/rakennusarkkitehdit saavat osallistua kilpailuun. Säännöissä puhutaan muotoilun ammattilaisista sekä opiskelijoista, mutta myös muut suunnittelijat ovat tervetulleita osallistumaan suunnittelukilpailuun.

2. Koskeeko tuoteperhetoivomus molempia kategorioita, vai pelkästään kategoriaa kaksi?

Ensisijaisesti tuoteperheajattelu koskee kategoriaa kaksi. Siinä tuotteen skaalattavuus tuoteperheeksi lasketaan kilpailuehdotukselle eduksi.

Kategoriassa yksi kilpailuehdotus voi olla yksittäinen tuote. Voit kuitenkin yhdistää ehdotuksessasi molemmat kategoriat liittämällä kirkasvalon osaksi valaisintuoteperhettä, tai suunnittelemalla useasta kirkasvalosta koostuvan tuoteperheen.

3. Onko E27 -valonlähde vaatimuksenne tarkoitettu vain CORE mallistolle? Eli saako HEALTH mallistolle käyttää muuta kuin E27?

Ainoastaan CORE- malliston kilpailutehtävässä valaisin suunnitellaan E27-valonlähteelle (yhdelle tai useammalle). HEALTH- malliston ehdotuksessa saa käyttää muitakin vaihtoehtoja.

4. Voiko suunnittelija jättää yhteen kategoriaan useamman kilpailuehdotuksen?

Kyllä, suunnittelija voi jättää yhteen kategoriaan useamman kilpailuehdotuksen.

Kilpailuehdotusten palautus

Kilpailun järjestäjä ei palauta valitsematta jääneitä ehdotuksia. Kilpailuun toimitetut mallit voi noutaa Innojok Oy:n toimitiloista osoitteesta Sirrikuja 3 L, 00940 Helsinki 13.–17.3.2023 klo 9.00–16.00 välisenä aikana. Kilpailun järjestäjä sitoutuu hävittämään sähköisesti toimitetut kilpailuehdotukset sekä paikan päälle tuodut mallit tämän jälkeen. 

Kilpailun järjestäjällä ei ole oikeutta hyödyntää mitään kilpailijoiden toimittamaa aineistoa ilman erillistä kirjallista sopimusta, pois lukien palkittujen töiden esittely eri viestintäkanavissa Innolux valaisinsuunnittelukilpailu – Innolux 30 -liittyvässä viestinnässä julkistamispäivästä alkaen.  

PALKINTOLAUTAKUNTA 

Palkintolautakunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ensimmäisessä kokouksessaan. Palkintolautakunnan jäsenet ovat: 

Harri Koskinen, teollinen muotoilija 

Irina Viippola, teollinen muotoilija 

Jukka Jokiniemi, toimitusjohtaja, Innolux 

Joni-Petteri Ikonen, myynti- ja markkinointijohtaja, Innolux 

Joel Klemetti, muotoilija, mallistopäällikkö, Innolux 

Palkintolautakunta voi pyytää avukseen asiantuntijoita. Asiantuntijoilla ei ole äänivaltaa palkintolautakunnassa.

KILPAILUASIAMIES

Kilpailun käytännön sujuvuudesta vastaavana kilpailuasiamiehenä toimii mallistopäällikkö, muotoilija Pamela Koski.  

Sähköposti: suunnittelukilpailu@innolux.fi 

KILPAILUN JÄRJESTÄJÄ 

Kilpailun järjestää Innojok Oy 

Y-tunnus: 0946281-8  

Osoite: Sirrikuja 3 L, 00940 Helsinki 

Me Innoluxilla haluamme tuoda maailmaan lisää hyvää valoa. Perinteikkäänä kotimaisena toimijana se tarkoittaa erityisesti ajattoman klassisia ja monipuolisen toiminnallisia valaisimia, jotka luovat ympärilleen esteettistä iloa ja aitoa hyvinvointia.