5 vinkkiä kodin valaistuksen suunnitteluun

5 vinkkiä kodin valaistuksen suunnitteluun


Pasila riippuvalaisin

Mitä kannattaa ottaa huomioon kodin valaistuksessa?


1. Valaistuksen tulisi korostaa huonetilan hyviä ominaisuuksia ja peittää/korjata ei niin toivottuja piirteitä. Esimerkiksi pieni huone kannattaa valaista ylöspäin suunnatuilla valoilla, jotka avartavat tilantuntua seinistä ja katosta heijastuessaan. Avarassa huoneessa taas kannattaa harkita useampaa kohdevalaisinta, sillä ylöspäin suunnattu valo voi saada sen näyttämään uhkaavan suurikokoiselta. Suuremmissa huoneissa tärkeää on myös saada valoa sisääntulosta vastakkaiseen nurkkaan, sillä jos siellä on riittävä valaistus, huone avautuu katsojalle paremmin.

2. Jokaisessa huoneessa kannattaa olla useampi eri valonlähde, jotta tilaan saadaan syvyyttä ja mielenkiintoa. Suosituksena on hyvä yleisvalaisin sekä muutama tunnelma/kohdevalaisin (esim pöytä-, seinä- ja/tai lattiavalaisin). Kukin valaisin palvelee eri tarkoitusta ja näin valoa saadaan sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan. ⠀

3. Kaikki yhden tilan sisustusvalaisimet kannattaa asettaa samaan värilämpötilaan. Esim. 4000K (K=kelvin) oleva lamppu tuottaa viileää valkoista valoa, näin ollen toinen samassa huoneessa oleva valaisin ei voi olla 2700K, sillä siitä tulee lämmintä kellertävää valoa. Pehmeän kodin valaistuksen saa yleensä 2700-3000K lampulla. Muista kuitenkin tässäkin huoneen tarkoitus, esimerkiksi makuuhuoneeseen saa rauhallista tunnelmaa 2700K avulla, kun taas työskentelytilaan sopiva värilämpötila olisi 4000K.

4. Valaistusta suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon huoneen sisustuksen värit. Tummat värit imevät valoa ja näin ollen vaativat enemmän valaistusta, kun taas vaaleat pinnat ja tekstiilit heijastavat valoa ja valonlähteitä tarvitaan silloin vähemmän.

5. Hyvä valo on häikäisemätön, eikä rasita silmää. Valaisimien valinnassa kannattaa siis kiinnittää huomiota sellaisiin valaisimiin, joissa valo kulkee tasaisesti kuvun/muun suojan läpi tai joissa on tarpeeksi suuri lampun varjostin.