Kirkasvalohoito

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kirkasvalohoito lisää ihmisen energiatasoa ja vireystilaa päiväsaikaan sekä auttaa ylläpitämään hyvää työvirettä ja -motivaatiota

Innolux valovoima mini

Mikä kirkasvalo?

Kirkasvalolaite korvaa tehokkaasti pimeänä vuodenaikana puuttuvan luonnonvalon. Kirkasvalohoidon avulla yhä useammat selviytyvät pimeän talven aiheuttamasta kaamosrasituksesta ja kaamosmasennuksesta. Kirkasvalolaitteen käyttö on miellyttävä tapa hoitaa itseään kokonaisvaltaisesti. Tutkimusten mukaan kirkasvalohoito parantaa energiatasoa ja vireystilaa päivän aikana.

Miten kirkasvalo vaikuttaa?

Melatoniinihormoni, jota aivojen käpylisäke tuottaa, säätelee ihmisen uni-valverytmiä. Hormonia erittyy normaalisti yöllä. Melatoniini on ikään kuin ihmisen omaa unilääkettä: kun melatoniinia erittyy, ihmistä väsyttää. Ulkoisista ärsykkeistä aamuinen valo on vahvin ihmisen vuorokausirytmien tahdistaja. Melatoniini tunnetaan ihmisen vuorokausirytmin säätelijöistä parhaiten. Tutkimustulokset antavat selvän näytön, että valo vaikuttaa voimakkaasti melatoniinin tuotantoon.

Kun kesäaamuna herää, valo tyrehdyttää melatoniinin tuotannon. Talvi poikkeaa kesäajasta niin, että herätessä on yhä pimeää. Jos melatoniinia erittyy aamulla heräämisen jälkeen (pimeään vuodenaikaan syksyllä ja talvella), ihmisen sisäinen kello menee epätasapainoon ja kesäajan vuorokausirytmi menee sekaisin. Tästä seuraa tavallisesti lokakuusta maaliskuuhun kestävät kaamosoireet, joita ovat muun muassa makean ja hiilihydraattipitoisen ruokavalion himo, heräämisvaikeudet ja liikaunisuus sekä voimattomuus ja päivänajan väsymys. – Näin lyhyt vuorokausittainen valojakso on kaamosoireilun vahvin laukaisija.

Kesäaamujen valoa – kirkasvaloa – tarvitaan siis syksyn ja talven aamuihin tyrehdyttämään melatoniinin tuotanto ja näin tahdistamaan ihmisen sisäistä kelloa. Kun melatoniinin tuotanto lopetetaan kirkasvalohoidolla aamulla, sen eritys alkaa taas illalla oikeaan aikaan. Kirkasvalohoidon paras vaikutus on aamulla heti heräämisen jälkeen.

Innolux Valovoima lattiavalaisin

Kirkasvalohoidon tutkimustuloksia

Kirkasvalohoitoa on tutkittu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa jo lähes 30 vuoden ajan. Myös suomalainen kirkasvalohoidon tutkimus on kattavaa.

Kirkasvalosta on saatu lupaavia tuloksia masennuksen ja unihäiriöiden hoidossa silloin, kun lääkehoitoon ei ole ollut mahdollisuutta (muun muassa Parkinsonin tauti ja raskaudenajan masennus). Samoin kirkasvalohoidon tulokset ovat lupaavia sairauksissa, joiden oireisiin liittyy vahvaa vuodenajasta riippuvaa kausittaisuutta tai unihäiriöitä.

Uusia tutkimustuloksia on saatu kirkasvalon hyödyistä päivänajan uupumuksen ja väsymyksen estämiseksi kaamosmasennuspotilailla ja lievempää kaamosrasitusta kärsivien keskuudessa. Tutkimus osoittaa, että kirkasvalosta on hyötyä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Lue lisää tutkimuksesta. Uuden tutkimuksen mukaan kirkasvalo auttaa kaamosmasennuspotilasta jo yhden hoitokerran jälkeen. Lue lisää tutkimuksesta.

Tutkimustulos kirkasvalon positiivisista vaikutuksista raskaudenajan masennuksen ehkäisyyn on kiinnostava, koska kirkasvalo ei aiheuta sivuoireita. Lue lisää tutkimuksesta. Kirkasvalon hyödyistä on saatu uusia tutkimustuloksia myös murrosikäisten vuodenajasta riippumattomaan masennukseen. Lue lisää tutkimuksesta. 

Innolux kirkasvalolaitteet

Innolux-kirkasvalolaitteilla saa luonnollista kirkasvalohoitoa, joka korvaa tehokkaasti pimeänä vuodenaikana puuttuvan luonnonvalon. Innolux-kirkasvalolaitteet ovat Det Norske Veritasin sertifioimia lääkinnällisiä laitteita, mikä takaa niiden turvallisen käytön ja hoidon tehokkuuden. Laitteet täyttävät kaikki hyvälle valohoidolle asetetut vaatimukset, eivätkä ne aiheuta käyttäjälleen sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä tai silmien rasitusta.

Kirkasvalohoidon tulisi olla kahden ensimmäisen viikon ajan päivittäistä, ja sen jälkeen sitä tulisi saada viitenä päivänä viikossa talven yli. Hoidon vaikutus on useimmiten havaittavissa jo viikon kuluessa: olo alkaa tuntua kesäisen kevyeltä ja energiseltä.

Mikä tahansa kirkas valaisin ei sovellu kirkasvalohoitoon. Kirkasvalohoidon edellytyksenä on vähintään 2 500 luksin valomäärä. Aluksi suositellaan kahden tunnin hoitoaikaa päivässä. Päivittäistä hoitoaikaa voi lyhentää aina puoleen tuntiin asti. Hoito on tehokkainta aamulla kello 6–10. Illalla otettu valohoito saattaa vaikeuttaa unensaantia, joten sitä ei suositella otettavaksi kello 18:n jälkeen.

Kirkasvalolaitteen tyypistä riippuen hoitoetäisyys vaihtelee 40–145 cm. Hoitoetäisyydellä tarkoitetaan kasvojen etäisyyttä laitteesta. Mitä lähempänä laitetta oleskelee, sitä tehokkaampi ja lyhyempi on yksittäinen hoitokerta. Valoa ei tarvitse katsoa kohtisuoraan, vaan riittää, kun se on näkökentässä. Siksi valohoito ei vie käyttäjänsä tehokasta aikaa, vaan samalla voi lukea, syödä aamiaista, työskennellä tai vaikka katsoa televisiota.

Kirkasvalolaitteiden käyttö

Innolux -kirkasvalolaitteen käyttö on turvallista ja tehokasta.

Kirkasvalohoito toimii silmien kautta joten se ei vie ylimääräistä aikaa: Voit lukea, syödä aamupalaa, työskennellä tai vaikka katsoa televisiota samanaikaisesti.

Kirkasvalolaitteen tyypistä riippuen tehokasta kirkasvalohoitoa saat 40–200 cm etäisyydeltä.

Saat kirkasvalohoidon hyötyjä jo 15 minuutin käytön jälkeen. Tehokkainta hoito on aamulla heti herättyäsi.

Osta kirkasvalotuotteita