Kirkasvalohoito

Kirkasvalohoito on turvallinen keino tehostaa omaa vireystilaa ja energiatasoja. Kirkasvalohoitoa on tutkittu jo yli 30 vuotta, ja tulokset ovat yksiselitteisiä. Kirkasvalon avulla voit lievittää tehokkaasti päiväaikaista väsymystä ja kaamosoireita, joista useat kärsivät etenkin pimeinä vuodenaikoina.

Kirkasvalohoito

”Koetko lisääntyvää väsymystä, uniongelmia, motivaation puutetta tai vireystilan laskua vuoden pimeimpinä kuukausina? Tuntuvatko runsasenergiset herkut ja sohvanpohja turhankin houkuttelevilta pitkän talven aikana? Mikäli oireet vahvistuvat etenkin loka-maaliskuun välisenä aikana, saatat kärsiä kaamosväsymyksestä.”


Moni muukin kärsii samoista oireista. Kun otat laadukkaan kirkasvalon säännölliseen käyttöön, tulet varmasti huomaamaan eron. Hoidon aloitettuasi pimeinä kuukausina tuntuu parhaimmillaan siltä, että jokavuotinen kaamosväsymys ja sumuinen olo jäävät saapumatta.

Kirkasvalohoito on helppoa kotona suomalaisilla Innolux-kirkasvalolaitteilla.

Pimeinä vuodenaikoina väsyttää: kaamosoireilu ja sen syyt

Pimeinä vuodenaikoina moni pohjoisessa asuva kärsii kaamosoireilusta, jonka suurimpana laukaisijana on kirkkaan valon puute. Luonnollista auringonvaloa on tarjolla vain vähän aikaa päivisin ja sekin tulee usein vietettyä sisällä esimerkiksi töiden merkeissä.


- Kaamosmasennusta (SAD eli Seasonal Affective Disorder) potee noin 12 % suomalaisista.
- Kaamosmasennuksen lievempi muoto on kaamosrasitus, tai toisin sanoin kaamosväsymys, joka on varsinaista kaamosmasennusta huomattavasti yleisempi. Siitä kärsii noin 27 % suomalaisista.
- Ainoastaan 10 % suomalaisista kokee, ettei vuodenaikojen vaihtelulla ole minkäänlaista vaikutusta heidän vireystilaansa.


Kaamosrasituksen tyypillisiä oireita ovat toimintatarmon puute, väsymys päiväsaikaan, sosiaalinen vetäytyminen, ärsyyntyminen, surullisuus, hiilihydraatti- tai sokeripitoisen ruoan himo, heräämisvaikeudet, liikaunisuus, voimattomuus sekä painon nousu. Oireisiin on mahdollista saada apua liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta sekä säännöllisestä kirkasvalolaitteen käytöstä.

Innolux Valovoima lattiavalaisin

Miksi kaamosväsymystä ilmenee?

Kesällä herääminen tuntuu helpommalta, kun aamulla on valoisaa. Aikaisin nouseva aurinko ja valon määrä tyrehdyttävät yöllisen melatoniinin tuotannon ja tahdistavat luonnollista vuorokausirytmiä. Melatoniini on kehon luonnollinen hormoni, jota erittyy etenkin iltaisin ja öisin pimeän aikaan.

Aivojen käpylisäkkeen tuottama melatoniini on ikään kuin ihmisen omaa unilääkettä: kun melatoniinia erittyy, ihmistä väsyttää.

Kun valon määrä talvikuukausina vähenee, melatoniinin tuotanto ja ihmisen luonnollinen vuorokausirytmi saattavat mennä sekaisin. Ulkoisista ärsykkeistä juuri aamuinen valo on vahvin ihmisen vuorokausirytmien tahdistaja ja melatoniini tunnetaan ihmisen vuorokausirytmin säätelijöistä parhaiten.

Kirkasvalon vaikutukset melatoniinin tuotantoon: piristä itseäsi valolla!

Tutkimustulokset antavat selvän näytön, että valo vaikuttaa voimakkaasti melatoniinin tuotantoon.

Pimeiden talvikuukausien haaste on se, että aamulla herätessäsi on edelleen pimeää. Kehossasi saattaa erittyä unettavaa melatoniinia vielä aamuyön tunteita ja heräämisesi jälkeen. Päivisin valoisaa aikaa on vain vähän, kunnes taas pimenee ja melatoniinin erittyminen lähtee jälleen kasvuun. Kokemasi väsymys ei siis ole mielikuvitusta tai laiskuutta, vaan kehosi luonnollinen reaktio pimeyteen.

Kirkasvalon avulla vähennät väsymyksen tunnetta. Paras aika kirkasvalon käyttöön on aamulla, jolloin saat sen avulla melatoniinin erityksen loppumaan heti herättyäsi. Kun melatoniinin tuotanto lopetetaan kirkasvalohoidolla aamulla, sen eritys alkaa taas illalla oikeaan aikaan. Näin kirkasvalon käyttö sekä piristää päivääsi että auttaa tahdistamaan sisäistä kelloasi läpi vuorokauden.

Osta kirkasvaloja

Kirkasvalohoito on tutkitusti tehokasta

Kirkasvalohoitoa on tutkittu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa jo yli 40 vuoden ajan. Myös suomalainen kirkasvalohoidon tutkimus on kattavaa.

Tutkimusten aikana kirkasvalohoitoa on käytetty kaamosoireista kärsineiden ihmisten hoitoon, ja tulokset osoittavat, että kirkasvaloa käyttäneiden henkilöiden kaamosoireet lievenivät 60–90 %.

Kaamosväsymys ja päiväajan uupumus


Tuoreita tutkimustuloksia on saatu kirkasvalon hyödyistä päivänajan uupumuksen ja väsymyksen estämiseksi kaamosmasennuspotilailla ja lievempää kaamosrasitusta kärsivien keskuudessa. Tutkimus osoittaa, että kirkasvalosta on hyötyä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin (1) ja se auttaa kaamosmasennuspotilasta jo yhden hoitokerran jälkeen (2).

Unihäiriöiden ja masennuksen hoito

Kirkasvalosta on saatu lupaavia tuloksia masennuksen ja unihäiriöiden hoidossa silloin, kun lääkehoitoon ei ole ollut mahdollisuutta (mm. Parkinsonin tauti ja raskaudenajan masennus). Kirkasvalohoidon tulokset ovat lupaavia myös sairauksissa, joiden oireisiin liittyy vahvaa vuodenajasta riippuvaa kausittaisuutta tai unihäiriöitä (3).

Tutkimustulos kirkasvalon positiivisista vaikutuksista raskaudenajan masennuksen ehkäisyyn on lupaava, sillä kirkasvalo ei aiheuta käyttäjälleen sivuoireita (4). Kirkasvalon hyödyistä on saatu uusia tutkimustuloksia myös murrosikäisten vuodenajasta riippumattomaan masennukseen (5).

Innolux kirkasvalolaitteet

Innolux-kirkasvalolaitteilla saat tehokasta kirkasvalohoitoa, joka korvaa vähäistä luonnonvaloa pimeinä vuodenaikoina. Innolux-kirkasvalolaitteet ovat Det Norske Veritasin sertifioimia lääkinnällisiä laitteita, mikä takaa niiden turvallisen käytön ja hoidon tehokkuuden. Laitteet täyttävät kaikki hyvälle valohoidolle asetetut vaatimukset.

”Mikä tahansa kirkas valaisin ei sovellu kirkasvalohoitoon. Kirkasvalohoidon edellytyksenä on vähintään 2 500 luksin valomäärä. Kaikilla Innolux-kirkasvalolaitteilla saadaan aikaan turvallinen ja tehokas, peräti 10 000 luksin valoteho, jossa valon väri on puhdas valkoinen (4000K).”

Kaikki Innolux -kirkasvalolaitteet on suunniteltu monipuoliseen ja ympärivuotiseen käyttöön. Himmentimen avulla voit säätää valaisinten valotasoa erilaisiin tilanteisiin ja tunnelmiin sopivaksi.

Kirkasvalolaitteemme valmistetaan ISO 9001 ja ISO 13485 -laatustandardien mukaisesti täyttämään korkealuokkaiset laatu- ja turvallisuusasetukset.

Kirkasvalolaitteet

Innolux valovoima mini
Rondo kirkasvalovalaisin

Innoluxin kirkasvalolaitteiden käyttö

Kirkasvalolaitteidemme käyttö on helppoa, turvallista ja tehokasta. Tyylikäs design mahdollistaa sen, että voit käyttää niitä lukuisissa eri tiloissa.

Kirkasvalon sijoittelu

Kirkasvalohoito toimii silmiesi kautta. Laitteen tyypistä riippuen, kirkasvalo tulee asettaa 40–200 cm etäisyydelle kasvoista. Tarkemmat ohjeet saat valitsemasi laitteen mukana. Mitä lähempänä laitetta oleskelet, sitä tehokkaampi ja lyhyempi yksittäinen hoitokerta on. Valoa ei tarvitse katsoa kohtisuoraan, vaan riittää, kun se on näkökentässäsi.

Voit siis hoitaa itseäsi kirkasvalolla muiden askareiden ohessa: saat siitä erinomaisen lukuvalon, valaistusta aamupalapöytään, työvalon työpisteellesi tai vaikka huomaamattoman hoitohetken samalla, kun katselet televisiota.

Käyttöaika

Jo 15 minuutin yhtäjaksoinen käyttö tarjoaa kirkasvalohoidon hyötyjä, mutta ensimmäiset 1–2 viikkoa kannattaa tähdätä kahden tunnin hoitoaikaan päivittäin. Näin saat tehokkaan aloituksen. Hoidon vaikutus on useimmiten havaittavissa jo viikon kuluessa: olo alkaa tuntua kesäisen kevyeltä ja energiseltä.

Ensimmäisten viikkojen jälkeen voit laskea hoitoaikaa noin puoleen tuntiin viitenä päivänä viikossa. Jatka tällä tavalla ainakin talven yli.

Tee hoito aamulla heti herättyäsi klo 6–10 välillä, jolloin se on tehokkainta. Illalla kirkasvalohoitoa ei suositella kello 18 jälkeen.

Osta oma kirkasvalolaite ja huomaa ero

Saat tilattua itsellesi suosituimmat kirkasvalolaitteemme suoraan verkkokaupastamme.

Innoluxilla tavoitteemme on lisätä hyvää tekevää valoa jokaiseen päivään. Meillä on lähes 30 vuoden kokemus erilaisiin valohoitolaitteisiin erikoistumisesta. Tuotekehittelymme taustalla on aina tutkittua tietoa, laadukkaimmat materiaalit sekä tyylikäs design.

Useat hoitavista valaisimistamme ovat pärjänneet hyvin ulkopuolisissa vertailuissa, esimerkkinä Tekniikan Maailman kirkasvalolaitetestin kolmoisvoitto vuonna 2019.

- Avainlippu- ja Design from Finland -merkit
- Ilmainen kotiinkuljetus 2–5 arkipäivässä
- Tuotteet huippumuotoilijoiden käsialaa
- Laadukkaat materiaalit takaavat kestävät valinnat
- Valitse lukuisista maksutavoista

Tilaa verkkokaupastamme. Saat tuotteet suoraan Keravan tehtaaltamme.

Kirkasvalon avulla

- Voit säädellä kehon omaa melatoniinin tuotantoa.
- Tuet luonnollista uni-valverytmiä.
- Lievität kaamosväsymyksen oireita.
- Tehostat omaa vireystilaa ja energiatasoja.
- Ylläpidät positiivista työvirettä ja motivaatiota.

Piristyneenä omat lempiaskareet, kuten lenkille lähtö, tuntuvat myös pimeinä kuukausina astetta houkuttelevimmilta! Kirkasvalolaitteen käyttö on miellyttävä tapa hoitaa itseään kokonaisvaltaisesti.

Tutustu kirkasvalolaitteisiimme!