Laadukas valaisin elää ajassa – ”Vastuullisuus on iso kokonaisuus pieniä valintoja”

Laadukas valaisin elää ajassa – ”Vastuullisuus on iso kokonaisuus pieniä valintoja”


Tasavuosiaan juhlistava hyvän valon talo Innolux on kotimaisena toimijana klassisten valaisimien puolestapuhuja. Toimitusjohtaja Jukka Jokiniemellä on takanaan jo kolmekymmentä vuotta nuorena diplomi-insinöörinä perustamansa yrityksen parissa. Hän kertoo nyt meille, millainen on ajattomiin valintoihin luottavan Suomen johtavan valaisinratkaisuiden toimittajan arvomaailma, vastuullisuuden vaatimusten vallatessa myös sisustusalan suuntaa.

 

Suomalaisen designin ja mestarillisen muotoilun airuena Innolux haluaa valmistaa valaisimia vuosikymmeniksi. Aivan kaikkein lyhyimmästä käyttöiästä ei tämän tuotekategorian kohdalla yleensä puhutakaan, vaikka jatkuvan uudistumisen vaatimusta on nykypäivänä lähes mahdotonta välttää. Mutta miten pysyä pinnalla ja katseenkestävänä kaudesta toiseen?

”Trendikkyys ei ole valaisinten perimmäinen tarkoitus, ajatuksenamme on ennemmin tuottaa hyvää valoa ja oikeanlaista näköergonomiaa. Vastuullinen kuluttaja hankkii tuotteen pitkäikäiseksi kumppaniksi, useamman vuoden perspektiivillä. Vastuullinen valaisin puolestaan kykenee vastamaan muuttuviin tarpeisiin ja sopeutumaan monenlaisiin ympäristöihin”, toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi avaa ajattelunsa taustaa.

 

Ajattomuuden ajatuksen tulee kulkea mukana kaikessa toiminnassa, kun tahtotilana on tehdä pitkäikäisiä päätöksiä. Kotimaisen muotoilijaosaamisen vakiintuneiden nimien, kuten Tapio Wirkkalan, Lisa Johansson-Papen sekä Yrjö Kukkapuron, Innolux Heritage -malliston valaisimet ovat muotoilultaan aina ajankohtaisia – kuluneet vuosikymmenet todentavat vahvaa viestiä erityisen onnistuneesta kokonaisuudesta. Samalla iättömyyden ohjenuoralla halutaan ohjata myös nykypäivän mallistovalintoja Core-kokoelmassa, joka koostuu tulevaisuuden klassikkoista. Tästä todistavat esimerkiksi Jukka Jokisen sekä Heikki Konun nykymuotoilun helmet, lasinpuhalluksen mahdollisuuksia modulaarisen muotin avulla hyödyntävän Multi-valaisinperheen uutuudet.

 ”Valaisimen vastuullisuus rakentuu koko tuotantoketjusta, alkaen materiaalin maksimaalisesta hyötykäytöstä lähellä läpinäkyvästi tekemiseen. Valaisimen pitkäaikainen käyttö tekeekin toteutuessaan tuotteesta väistämättä vastuullisen”, Jukka kertoo.

 

Aidosti ajattoman muotoilun valiot pysyvät kiinnostavina vuosien vieriessä, parhaimmillaan sellaisesta halutaan pitää huolta useamman sukupolven ajan: mummolan peruja oleva valaisin muuttaa lastenhuoneesta opiskelijaboksiin ja sieltä edelleen pariskunnan yhteiseen olohuoneeseen. Kun muotoilu on klassista, valaisimelle löytyy aina uudelleen luonteva sijoituspaikka, uusi käyttäjä ja onnellinen omistaja. Innoluxilla tätä tavoitellaan toistuvasti, kuten Jukka hymyillen asian tiivistää: ”Kun antiikkikauppias ja suunnittelijan perikunta kinastelevat omistajuudesta, olemme luoneet onnistuneen valaisinyksilön.”

 

Vaikka ajan hammas lopulta pääsisikin puraisemaan, korjattavissa oleva valaisin on ekologinen hankinta kunnostettavuudessaan. ”Varaosien saatavuus on seikka, josta me valmistajana voimme huolehtia. Halu huoltaa on käyttäjän kontolla, mutta onneksi se on noussut jälleen trendikkääksi”, Jokiniemi toteaa.

Siinä missä varaosien saatavuus on keskeistä, myös tarkoituksenmukaisesti valitut komponentit luovat oman osansa. Suunnattaessa vastuullinen katse pidemmälle horisonttiin on hyvä luottaa toimiviksi todettuihin keksintöihin – ajan mukanaan tuomien haastajien selättäminen on melko pettämätön tae innovaation laadusta. ”Hehkulamppu on jäänyt historiaan, mutta uusimpien innovaatioiden rinnalla E27-kanta valonlähteen käyttöliittymänä on pitänyt pintansa jo reilusti yli sata vuotta – eikä sille ole varteenotettavaa korvaajaa näköpiirissä”, Jokiniemi sanoo. ”Energiatehokkuus tulee olemaan tulevaisuudessa entistä keskeisempi valtti, vaikka valasimien kohdalla kehitys onkin kulkenut jo nyt siihen suuntaan, että sähkönkulutus on tänä päivänä minimaalista” tekniikan tohtori lisää.

 

Nuorena teekkarina omasta, lopulta sokeutumiseen johtaneesta silmäsairaudestaan diagnoosin saaneen Jukka Jokiniemen mielestä sosiaalinen vastuullisuus on olennainen osa yrityksen kivijalkaa. ”Siihen lukeutuu muun muassa työturvallisuuden aito huomioiminen. Myös osatyökykyisten sekä työkeskusten hyödyntäminen tuotannossa on osa Innoluxin yhteiskuntavastuuta ja tietoinen arvovalinta. Meille vastuullisuus on iso kokonaisuus pieniä valintoja”, Jukka summaa.