MIKÄ ON KIRKASVALO?

Kirkasvalon käyttö on turvallinen keino tehostaa omaa vireystilaa ja energiatasoja. Kirkasvaloa on tutkittu jo yli 30 vuotta, ja tulokset ovat yksiselitteisiä. Kirkasvalo voi lievittää tehokkaasti päiväaikaista väsymystä ja kaamosrasitusta, joista useat kärsivät etenkin pimeinä vuodenaikoina.

Tubo LED kirkasvalolaite Innolux

KIRKASVALON HYÖDYT

”Koetko lisääntyvää väsymystä, uniongelmia, motivaation puutetta tai vireystilan laskua vuoden pimeimpinä kuukausina? Tuntuvatko runsasenergiset herkut ja sohvanpohja turhankin houkuttelevilta pitkän talven aikana? Mikäli tuntemukset vahvistuvat etenkin loka-maaliskuun välisenä aikana, saattaa olla kyse kaamosväsymyksestä.”


Moni muukin kärsii samalla tavalla. Kun otat laadukkaan kirkasvalon säännölliseksi rutiiniksi, tulet varmasti huomaamaan eron. Aloitettuasi kirkasvalon käytön pimeinä kuukausina, tuntuu parhaimmillaan siltä, että jokavuotinen kaamosväsymys ja sumuinen olo jäävät saapumatta.

Kirkasvalon käyttö on helppoa kotona suomalaisilla Innolux-kirkasvaloilla.

PIMEINÄ VUODENAIKOINA VÄSYTTÄÄ: KAAMOSVÄSYMYS JA SEN SYYT

Pimeinä vuodenaikoina moni pohjoisessa asuva kärsii kaamosrasituksesta, jonka suurimpana laukaisijana on kirkkaan valon puute. Luonnollista auringonvaloa on tarjolla vain vähän aikaa päivisin ja sekin tulee usein vietettyä sisällä, esimerkiksi töiden merkeissä. 

  • Kaamosrasitus, tai toisin sanoin kaamosväsymys, on varsinaista kaamosmasennusta huomattavasti yleisempää. Siitä kärsii noin 27 % suomalaisista. 
  • Ainoastaan 10 % suomalaisista kokee, ettei vuodenaikojen vaihtelulla ole minkäänlaista vaikutusta heidän vireystilaansa. 

Kaamosrasituksen tyypillisiä vaikutuksia ovat toimintatarmon puute, väsymys päiväsaikaan, sosiaalinen vetäytyminen, ärsyyntyminen, surumielisyys, hiilihydraatti- tai sokeripitoisen ruoan himo, heräämisvaikeudet, liikaunisuus, voimattomuus sekä painon nousu. Apua on mahdollista saada liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta sekä säännöllisestä kirkasvalon käytöstä. 

MIKSI KAAMOSVÄSYMYSTÄ ILMENEE?

Kesällä herääminen tuntuu helpommalta, kun aamulla on valoisaa. Aikaisin nouseva aurinko ja valon määrä tyrehdyttävät yöllisen melatoniinin tuotannon ja tahdistavat luonnollista vuorokausirytmiä. Melatoniini on kehon luonnollinen hormoni, jota erittyy etenkin iltaisin ja öisin pimeän aikaan. 

Aivojen käpylisäkkeen tuottama melatoniini on ikään kuin ihmisen omaa unilääkettä: kun melatoniinia erittyy, ihmistä väsyttää. 

Kun valon määrä talvikuukausina vähenee, melatoniinin tuotanto ja ihmisen luonnollinen vuorokausirytmi saattavat mennä sekaisin. Ulkoisista ärsykkeistä juuri aamuinen valo on vahvin ihmisen vuorokausirytmien tahdistaja ja melatoniini tunnetaan ihmisen vuorokausirytmin säätelijöistä parhaiten. 


Rondo Air kirkasvalo kirkasvalolaite Innolux

KIRKAS VALO PIRISTÄÄ

Tutkimustulokset antavat selvän näytön, että valo vaikuttaa voimakkaasti melatoniinin tuotantoon. Kun melatoniinin tuotanto lopetetaan aamulla, sen eritys alkaa taas illalla oikeaan aikaan. 

Pimeiden talvikuukausien haaste on se, että aamulla herätessäsi on edelleen pimeää. Kehossasi saattaa erittyä unettavaa melatoniinia vielä aamuyön tunteina ja heräämisesi jälkeen. Päivisin valoisaa aikaa on vain vähän, kunnes taas pimenee ja melatoniinin erittyminen lähtee jälleen kasvuun. Kokemasi väsymys ei siis ole mielikuvitusta tai laiskuutta, vaan kehosi luonnollinen reaktio pimeyteen. 

Kirkasvalon avulla vähennät väsymyksen tunnetta. Paras aika kirkasvalon käyttöön on aamulla heti herättyäsi. Näin kirkasvalon käyttö sekä piristää päivääsi että auttaa tahdistamaan sisäistä kelloasi läpi vuorokauden. 


KIRKASVALON KÄYTTÖ ON TUTKITUSTI TEHOKASTA

Kirkasvaloa on tutkittu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa jo yli 40 vuoden ajan. Myös suomalainen kirkasvalon hyötyjen tutkimus on kattavaa. 

Tutkimusten aikana kirkasvaloa on käytetty kaamosrasituksesta kärsineiden ihmisten apuna, ja tulokset osoittavat, että kirkasvaloa käyttäneiden henkilöiden tuntemukset lievenivät 60–90 %. 

Kaamosväsymys ja päiväajan uupumus

Tuoreita tutkimustuloksia on saatu kirkasvalon hyödyistä päivänajan uupumuksen ja väsymyksen estämiseksi kaamosrasituksesta kärsivien keskuudessa. Tutkimus osoittaa, että kirkasvalosta on hyötyä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin (1) ja se auttaa kaamosväsymykseen jo yhden käyttökerran jälkeen (2).INNOLUX KIRKASVALOT

Innolux-kirkasvaloilla saat tehokasta kirkasvaloa, joka korvaa vähäistä luonnonvaloa pimeinä vuodenaikoina. Valaisimet täyttävät kaikki hyvälle kirkasvalolle asetetut laatuvaatimukset, mikä takaa niiden turvallisen käytön. 

”Mikä tahansa kirkas valaisin ei sovellu kirkasvalokäyttöön. Kirkasvalon hyötyjen edellytyksenä on vähintään 2 500 luksin valomäärä. Kaikilla Innolux-kirkasvalolaitteilla saadaan aikaan turvallinen ja tehokas, peräti 10 000 luksin valoteho, jossa valon väri on puhdas valkoinen (4000 K).” 

Kaikki Innolux-kirkasvalot on suunniteltu monipuoliseen ja ympärivuotiseen käyttöön. Himmentimen avulla voit säätää valaisinten valaistustasoa erilaisiin tilanteisiin ja tunnelmiin sopivaksi. 

Kirkasvalomme valmistetaan korkealuokkaiset laatu- ja turvallisuusvaatimukset huomioiden. Innolux-tuotteilla on käytössä ISO 9001 mukaan sertifioitu laatujärjestelmä ja valaisimet täyttävät SFS-EN 60598-standardin vaatimukset (valaisinstandardi).


Valovoima pöytävalaisin Valkoinen Kirkasvalolaite Innolux

INNOLUXIN KIRKASVALOJEN KÄYTTÖ

Kirkasvalojemme käyttö on helppoa, turvallista ja tehokasta. Tyylikäs design mahdollistaa sen, että voit käyttää niitä lukuisissa eri tiloissa. 

Kirkasvalon sijoittelu 

Kirkasvalo toimii silmiesi kautta. Valaisimen tyypistä riippuen, kirkasvalo tulee asettaa 40–200 cm etäisyydelle kasvoista. Tarkemmat ohjeet saat valitsemasi valaisimen mukana. Mitä lähempänä valoa oleskelet, sitä tehokkaampi ja lyhyempi yksittäinen käyttökerta on. Valoa ei tarvitse katsoa kohtisuoraan, vaan riittää, kun se on näkökentässäsi. 

Voit siis käyttää kirkasvaloa muiden askareiden ohessa: saat siitä erinomaisen lukuvalon, valaistusta aamupalapöytään, työvalon työpisteellesi tai vaikka hemmottelevan hetken itsellesi samalla, kun katselet televisiota. 

Käyttöaika 

Jo 15 minuutin yhtäjaksoinen käyttö tarjoaa kirkasvalon hyötyjä, mutta ensimmäiset 1–2 viikkoa kannattaa tähdätä kahden tunnin käyttöaikaan päivittäin. Näin saat tehokkaan aloituksen. Käytön vaikutus on useimmiten havaittavissa jo viikon kuluessa: olo alkaa tuntua kesäisen kevyeltä ja energiseltä. 

Ensimmäisten viikkojen jälkeen voit laskea käyttöaikaa noin puoleen tuntiin viitenä päivänä viikossa. Jatka tällä tavalla ainakin talven yli. 

Ajoita valorutiinisi aamuun, heti herättyäsi, klo 6–10 välille, jolloin se on tehokkainta. Illalla kirkasvalon käyttöä ei suositella kello 18 jälkeen. 


Candeo kirkasvalo Taivaansininen riippuvalaisin Innolux

OSTA OMA KIRKASVALOVALAISIN JA HUOMAA ERO

Saat tilattua itsellesi suosituimmat kirkasvalomme suoraan verkkokaupastamme. 

Innoluxilla tavoitteemme on lisätä hyvää tekevää valoa jokaiseen päivään. Meillä on lähes 30 vuoden kokemus erilaisiin valaisimiin erikoistumisesta. Tuotekehittelymme taustalla on aina tutkittua tietoa, laadukkaimmat materiaalit sekä tyylikäs design. 

Useat kirkasvalovalaisimistamme ovat pärjänneet hyvin ulkopuolisissa vertailuissa, esimerkkinä Tekniikan Maailman kirkasvalotestin kolmoisvoitto vuonna 2019. 

  • Avainlippu- ja Design from Finland -merkit 
  • Ilmainen kotiinkuljetus 2–5 arkipäivässä 
  • Tuotteet huippumuotoilijoiden käsialaa 
  • Laadukkaat materiaalit takaavat kestävät valinnat 
  • Valitse lukuisista maksutavoista 

Tilaa verkkokaupastamme. Saat tuotteet suoraan Keravan tehtaaltamme.