Valaistustekniikan huipulla

Valaistustekniikan huipulla


Innoluxin tekninen johtaja Paula Fagerroos-Hautala seuraa tarkasti sekä valaistustekniikan kehitystä sekä tutkimusta valon vaikutuksesta ihmiseen. ”Kummassakin tehdään uusia löytöjä ja opitaan uusia asioita. Vaikka valon vaikutuksesta vireystilaan on tiedetty jo useampi vuosikymmen, mekanismi, millä se vaikuttaa yksilöön on alkanut selvitä vasta tällä vuosituhannella. Viimeisintä LED-tekniikkaa on jo otettu käyttöön tuotteissamme, ensimmäisenä Rondo 400 -valaisimessa. Suunnitteilla on ottaa sama uusi tekniikka käyttöön kaikissa muissakin kirkasvaloissa ajan myötä.” 

Innoluxin rakastetun klassikkokirkasvalon päivitetty versio Rondo Air on tehokas laite: kirkasvalolta vaadittava valaistusvoimakkuus 2500 lx saadaan jopa noin 65 sentin etäisyydellä. 

Rondo Air kirkasvalo Innolux

Evoluutiosta tämän päivän tutkimukseen 

Ihminen on oleskellut keinovalossa erittäin lyhyen hetken evoluutioonsa nähden. Työn siirtyminen ulkoilmasta toimistoon on tapahtunut viimeisen sadan vuoden aikana, ja ihmisen elimistö ei ole ehtinyt sopeutua valaistusolosuhteiden muutokseen samassa ajassa. Riittävä altistus kirkasvalolle kompensoi luonnonvalon niukkuutta sisätiloissa, ja paitsi että se parantaa ihmisen vireystilaa päivisin, se myös tarjoaa paremmat edellytykset nukkumiselle.  

”Myös unen laatu paranee, kun ihminen saa päivän aikana riittävän määrän valoa, erityisesti toimivinta 480 nm aallonpituutta. Nykyisin kun tiedetään, miten tärkeää hyvä uni on hyvinvoinnille, kirkasvalohoito saa ihan uuden merkityksen ihmisen hyvinvoinnin osatekijänä”, Paula huomauttaa. 

Vuonna 2002 silmästä löydettiin kolmas reseptorisolu, ja vasta viime vuosina on varmistunut, että erityisesti 480 nanometrin aallonpituusalueella on kaikkein suurin vaikutus vireystilaan. Samaan aikaan ledien kehitys on mahdollistanut sen, että on voitu luoda valonlähde, mikä tuottaa raikasta valkoista 4000 K valoa, jossa kuitenkin on painotus juuri tuossa kohdassa. Eli vaikka lopputulos näyttää aivan tavalliselta valkoiselta valolta, siinä on kuitenkin piristävä komponentti mukana. 

Tubo kirkasvalolaite innolux

Käytöllä säästöä 

Ledien kehittymisen myötä myös kirkasvalolaitteiden sähkönkulutus pienenee. Harppaukset ledien valotehokkuudessa eivät ole enää niin suuria kuin aiempina vuosina, mutta merkittävää kehitystä tapahtuu edelleen. Nykyisillä ledeillä päästäänkin kaksi kertaa niin korkeaan valotehokkuuteen kuin aiemmin päästiin loistelampuilla. Tämä tarkoittaa, että tarvitaan enää puolet siitä wattimäärästä kuin aiemmin tarvittiin saman valovirran tuottamiseen. 

Vaikka sähkönsäästöasioissa aina puhutaan valojen sammuttamisesta, kirkasvalon käyttö ei loppujen lopuksi ole kovin kallista. Toki on hyvä muistaa, että valoa tarvitaan vain siellä, missä ihmisiä oleskelee, eli kirkasvaloakaan ei kannata jättää palamaan tyhjään tilaan. 

”Jos energianhinta on 40 senttiä/kWh, 2 tunnin kirkasvalohoito päivässä tulee maksamaan 20–25 watin laitteella (esim. Rondo, Epic) noin 0,50–0,62 € kuukaudessa, tehokkaimmalla Supernovallakin (160W) vain noin 4 €”, Paula summaa. 

Valovoima mini kirkasvalo Innolux