”Halu luoda uutta, joka jää elämään” – tuoreiden ajattomien klassikoiden takana on muotoilutoimisto Jokinen Konu Design

”Halu luoda uutta, joka jää elämään” – tuoreiden ajattomien klassikoiden takana on muotoilutoimisto Jokinen Konu Design


– Valaisin on esineenä aina nähtävillä, joten keskeistä on myös se, miltä se näyttää sammutettuna. Valaisinsuunnittelussa kiehtoo yhtä lailla valaisimen asema tilallisena elementtinä, toteavat palkitun Innolux Multi-valaisimen muotoilijat.

Innoluxin Core-malliston uutuus, Jukka Jokisen ja Heikki Konun suunnittelema tyylikäs Multi-sarja perustuu uudenlaiseen, modulaariseen lasinpuhallusmuottiin. Suupuhalletusta lasista valmistettu Innolux Multi -riippuvalaisin on paitsi laadukas, hyvää valoa antava valaisin, myös kaunis ja elegantti kodin sisustuselementti. Palkittua Multi-valaisinta on saatavilla kolmessa koossa (S, M ja L) sekä kahdessa värissä (musta ja valkoinen). Minimalistisen ja selkeän Multi-kokoelman estetiikka ilmentää muotoilijoidensa pohjoismaisia suunnitteluperiaatteita ja ajattelutapaa.

– Haluamme tehdä maailmasta toimivamman, mutta sen ei pidä tarkoittaa estetiikan sivuuttamista, sanovat Innolux Multi-valaisimen suunnittelijat Jukka Jokinen ja Heikki Konu. – Käsillä tekeminen kiehtoo meitä molempia. Haluamme suunnitella maailmaan vain sellaisia esineitä, jotka kestävät katseiden lisäksi aikaa. Monesti prosessi alkaa jostain arkisesta havainnosta, kuinka jonkin asian voisi tehdä paremmin.

– Luonnolliset muodot ja materiaalit inspiroivat, joskaan eivät suoraan kopioituina. Funktionalismi ja Bauhausin kokonaisvaltainen ajattelu ovat valideja arvoja tässäkin ajassa. Lasi materiaalina on ainutlaatuinen ja kiehtova, siitä voi saada aikaan muotoja, jotka eivät ole mahdollisia millään muulla tavoin valmistettuina, he kertovat.

Multi-sarja

Multi-riippuvalaisimien koko- ja värivaihtoehdot ovat niukan estetiikkansa ansiosta runsaan yllätyksellinen kokonaisuus. Korumainen valkoinen kaunotar muuntautuu väriä vaihtamalla arkkitehtoniseksi ja veistosmaiseksi mustaksi valaisimeksi. Valkoinen opaalilasi valaisee pehmeän lempeästi myös ympäristöään, kun Multin mustan version rajattu valokehä suuntautuu ensisijaisesti alaspäin. Musta lasi on kiehtova ja valaisimessa käytettynä paradoksaalinenkin – läpinäkymätön materiaali saa aikaan aivan erilaisen vaikutelman samasta muodosta, kuten Multi-riippuvalaisimien kahta värivariaatiota tarkastelemalla voi todeta.

Yksi yhdessä tekemisen monista eduista on ideoiden pallottelu ja jalostaminen: keskustelu on olennainen osa muotoilutoimiston suunnittelutapaa. – Luonnostelu on toki tärkeää, mutta vielä keskeisempänä säilyy kokonaisvaltainen puhe läpi eri vaiheiden, jotka johtavat esineen designin hioutumiseen. Vuorottelu tekemisessä on myös tyypillinen piirre lasihytissä työskennellessä, jossa se on keskeinen osa prosessia, taustoittavat Jokinen ja Konu.

Nykyiset kollegat tapasivat ensi kertaa Aalto-yliopiston pääsykokeissa ja vaikka suuntautumisalat opinnoissa erosivat, he tutustuivat yhteisillä luennoilla ja kursseilla, joista nykyisen uran kannalta merkittävintä on ollut lasinpuhallus. Jo ensimmäisissä kokeiluissa syttyi innostus, joka on kantanut Sula-pöytävalaisimen sekä Multi-valaisinperheen nykyiseen olomuotoon. – Tekeminen on muuttunut omasta käsityöstä yhteistyöhön käsityöammattilaisten kanssa, mutta kun lasin sieluun on kerran päässyt kiinni, sen maaginen viehätys tuskin sammuu koskaan.

Sula pöytävalaisin