Innolux 30 – Designin kirkkainta juhlaa

Innolux 30 – Designin kirkkainta juhlaa


Innolux suunnittelukilpailu2023 voittajat ja kunniamaininnan saaneet

Innolux suunnittelukilpailun voittajat ja kunniamaininnan saaneet: Heikki Konu, Jukka Jokinen, Janita Helenius, Olga Autio, Vesa Nilsson

Innolux 30 – koko vuosi on täynnä loistavia ilonaiheita! Tasavuosikymmenten tuomalla varmuudella saimme startata juhlallisuudet nostamalla maljan kirkkaan auringonpaisteen helliminä, hyvästä seurasta ja rennosta tunnelmasta nauttien. 

Valon päivänä 3.2.2023 juhlapaikkana toiminut Tekniikan museo sijaitsee Vanhankaupunginkosken partaalla Helsingin synnyinpaikassa Kuninkaankartanonsaarella, jonne Kustaa Vaasa 1550 perusti kaupungin. Teollisuushistoriallisesti merkittävän tiilikiinteistön suojissa aiemmin toimineen vesilaitoksen valoisat tilat tarjosivat tilaisuudelle upeat ja helposti muokattavat raamit. 

Innolux 30 -juhlavuoden lanseerauksiin kuuluu tuoreiden kotimaisten valaisinmallien esiinmarssi. Ennätykselliset yli 150 ehdotusta keränneen kovatasoisen kisan, yhteistyössä Ornamon kanssa järjestetyn suunnittelukilpailun voittajat julkistettiin tuomariston kunniajäsenten Harri Koskisen ja Irina Viippolan läsnä ollessa.  

 Innolux_30vuotisjuhla_3.2.23

  1. sija - Vesa Nilsson – Alba

Alba-valaisimessa on ripaus Nuuskamuikkusen hattua, tarhapunahatun kukintoa ja Innoluxin ajatonta tyyliä – mutta ei mitään tarpeetonta tai ylimääräistä. Muoto syntyi yhdestä viivasta, joka kokeilujen ja karsimisen jälkeen valikoitui Alba-valaisinsarjan perustaksi. 

Vesa Nilsson on suunnittelija, taiteen maisteri ja hopeaseppä, jolla on yli 30 vuoden kokemus tuote- ja korusuunnittelusta. Hänelle käsillä tekemisen taito ja halu oppia uutta ovat tärkeimpiä ominaisuuksia.  

 Innolux Suunnittelukilpailu 2023 voittaja Alba Vesa Nilsson

  1. sija - Janita Helenius – Kielo

Luonnosta inspiroituneen valaisimen kuvun rakojen viimeistelemä muoto sekä alaspäin kaartuva jalkaosa muistuttavat erityisesti kielon kukkaa, mikä takaa valaisimelle persoonallisen ilmeen.  

Janita Helenius on toisen vuoden teollisen muotoilun opiskelija Metropolia-ammattikorkeakoulusta, jonka kilpailutyö sai alkunsa tuotemuotoilun projektikurssista. Janita pitää varjon ja valon muodostumista erityisen mielenkiintoisena. 

 Innolux suunnittelukilpailu 2023 2sija Kielo Janita Helenius

  1. sija - Olga Autio – Lempi

Lempi-kirkasvalolaitetta on ilo pitää aina esillä, jolloin sen tarjoama hyvinvointi tulee luontevasti kiinteäksi osaksi arkea. Monenlaiseen sisustukseen sulautuva, visuaalisesti miellyttävä ulkonäkö leikittelee pehmeän ja suoraviivaisen muodon kontrastilla. 

Olga Autio on pian valmistuva teollisen muotoilun opiskelija Helsingistä, jota innostavat uuden ja vanhan yhdistäminen, perinteiset valmistusmenetelmät ja erilaiset luonnonmateriaalit.  

 Innolux suunnittelukilpailu2023 3sija Lempi Olga Autio

Kunniamaininta: Jokinen Konu – Rauha 

Rauha-valaisimen erikoisuus on tarpeen mukaan skaalautuva, akustoiva pinta-ala, joka toimii samalla myös epäsuoran valaisun pintana. Valaisin luo tilaan upeaa tunnelmaa yhdistäen kohdevaloa ja metalliputken rei’ityksen pehmeämmäksi jakamaa valoa. 

Jukka Jokinen ja Heikki Konu ovat kansainvälisesti palkittuja teollisia muotoilijoita, joiden tekeminen keskittyy tuote-, tila- ja huonekalumuotoiluun. Heille tyypillistä on monipuolinen materiaalien hallinta aina lasista puuhun ja muihin materiaaleihin. 

 Innolux suunnittelukilpailu2023 kunniamaininta Rauha JokinenKonu

Kunniamaininta: Sami Kiviharju – Hyrrä 

Valonlähde on rohkeasti osa valaisimen muotokieltä, jolloin sen sisään jäävä valo heijastuu kuvun sisäpinnasta ja siroaa diffusoivan akryylilevyn läpi kauniiksi kehäksi lampun ympärille.  

Sami Kiviharju on teollinen muotoilija, jolle suunnittelussa tärkeimpiä asioita ovat oivaltavuus, käytännöllisyys ja tuotteen toimintaa ilmentävä minimalistisuus. 

 Innolux suunnittelukilpailu2023 kunniamaininta Hyrrä Sami Kiviharju

Innoluxin valikoima jakautuu kolmeen osaan: Heritage, Core ja Health -mallistoihin. Heritage koostuu suomalaisten suunnittelijoiden upeista valaisinklassikoista, Core tämän päivän designerien oivaltavasta nykymuotoilusta, ja Health erityisesti monipuolisen hyvinvointivaikutteisista kirkas- ja punavaloista. Kilpailutöiden joukosta tuotantoon valikoituvien uutuusmallien konkreettinen ilmiasu tulee nähtäville Innoluxin osastolle Habitare-messuille syyskuussa 2023. 

”Muodon lisäksi keskeiselle sijalle nousivat valmistettavuus sekä mahdollisuus tehdä tuote kotimaassa”, Innoluxin toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi kommentoi. ”Haastekohdaksi osoittautui se, ettei suunnitelmaa ole aiemmin jo lanseerattu jossain. Paljon hyviä töitä oli tästä syystä eliminoitujen joukossa.” 

”Eri töissä korostuivat hieman eri valintakriteerit. Toki peilattiin tehtävänantoon, ja miten hyvin ehdotus täyttää sen”, toteaa Innoluxin mallistopäällikkö Joel Klemetti. ”Voittaja Alba oli esteettisesti ja muotoilullisesti erittäin korkeatasoinen sekä aika valmis tuotantoon. Esimerkiksi Kielo taas on hienosti skaalattavissa tuoteperheeksi ja erilaisiksi variaatioiksi.”