“Pienet yksityiskohdat ratkaisevat” – suunnittelija Matti Syrjälä löytää ideoita elämän keskeltä

“Pienet yksityiskohdat ratkaisevat” – suunnittelija Matti Syrjälä löytää ideoita elämän keskeltä


Matti Syrjälä

Matti Syrjälän muotoilufilosofiana on tehdä aikaa kestäviä tuotteita, jotka ovat ajankohtaisia vielä useammankin sesongin jälkeen. Ajatus kirkastui hänelle artesaanikoulutuksessa – tätä haluan tehdä, luoda funktionaalisia muotoja käyttöesineille. 

Parhaat tuoteideat syntyvät tarpeesta – ja suunnittelijan silmin niitä voi löytää koko ajan ja aivan kaikkialta.  

– Pieniä puutteita etsimällä ja havainnoimalla saan ideoita ympäristöstä, sekä luonnosta että rakennetusta ympäristöstä, Syrjälä raottaa metodiaan. Siksi käsillä tuleekin aina olla luonnoskirja, josta käsin piirretty voi jalostua kolmiulotteiseen muotoonsa vasta pitkänkin ajan kuluttua. 

Valaisimista Syrjälä kiinnostui opiskellessaan Lahden Muotoiluinstituutissa. Nykyään valaistussuunnittelu on hänelle leipätyö, jota hän tekee sekä yksityiskoteihin että julkisiin tiloihin. Tässä työssään Syrjälä toteuttaa laajempia kokonaisuuksia, pohtien muun muassa sitä, miten valolla voi ohjata ja opasta. Samalla hän käytännön kautta törmää toistuvasti myös valaisimen toimivuuteen. Hyvän valaisimen tunnistaa siitä, että se täyttää tehtävänsä juuri siinä paikassa. Valaisun lisäksi sen tulee sopia ympäristöönsä, olla esillä ja samalla luontevana osana laajempaa sisustuksellista kokonaisuutta. Tutuksi on tullut myös se, kuinka useilla valaisinpisteillä luodaan tunnelmaa tilaan.  

Konkreettinen kokemus kantaa suunnittelijan omassa työssä myös yksittäisten valaisimien kohdalla, tekemisen inspiroivassa imussa tulee olla selkeä näkemys siitä, mitä milloinkin on käsillä. Siksi hänelle muotoilijana on erityisen palkitsevaa päästä myös itse piirtämään valaisimia.  

– Pääfunktiota ei saa valaisimessa unohtaa. Haluan todella kiinnittää siihen huomioni, keskittyen toimivuuteen, millaisen valon lopputulos antaa, Syrjälä toteaa. 

Sarjallinen valaisin, kuten Innolux Smusso, suo sisustajalle laajoja mahdollisuuksia. Kolmessa koossa ja värissä valmistettavat Smussot ovat selvästi sukua keskenään, jolloin niistä pystyy halutessaan rakentamaan erilaisia kokonaisuuksia. Vähäeleisessä valaisimessa ratkaisevia ovat pienet nyanssit, kuten samettinen mattapinta, kotimainen laatu, ja tarkoin valikoidut sävyt. Se, että johdon väri sama kuin kuvun, on yhtä lailla tärkeää. 

Muotoilun tulee kestää aikaa – se tekee lopputuloksesta ekologisen. Aidot materiaalit ovat jälleen kiinni tässä ajassa, mutta yhtä lailla ne ovat kestävää kehitystä. Tuotesuunnittelussa Syrjälää kiehtoo multifunktionaalisuus.  

– Pienet asunnot kaipaavat laadukkaampia esineitä, ja sopivan haasteen asettaa vähemmällä tavaramäärällä pärjääminen. Tämän päivän maailmassa monikäyttöisyyden lisäksi valttina toimii myös mahdollisuus korjata. 

Valolla ja pimeydellä on paikkansa, monesti kaupungissa valoa voi olla väärissä paikoissa, ja yötaivaan hehku jää piiloon. Ihmisen havainnoidessa ympäristöään kontrasti tuo helposti enemmän näyttävyyttä, tulee olla hämäryyttä ja varjoa, että valo pääsee todella esiin.  

– Minua syksy vuodenaikana inspiroi. Kun tähtitaivas jälleen loistaa, sytyttää se luovuutenikin kirkkaimpaan liekkiin, suunnittelija summaa.