Mökillä kuin kotonaan – laatuvalaisimet loma-asunnolle

Mökillä kuin kotonaan – laatuvalaisimet loma-asunnolle


Mökkeily on kesäihmisen parasta aikaa – suomalaisen tapaa rennoimmillaan juuri suven kukkeimpaan aikaan, mistäpä muualtakaan kuin laiturinnokasta. Päivänpaisteen hellimänä on osuva aika panostaa myös tummempien tuntien viihtyisyyteen ja pohtia valaistustarpeita lomakodissa. Mitä juuri teidän mökissä kaivataan harmaiden sadepilvien täyttäessä taivaan tai elokuun pimeyttä ennakoivien iltojen saapuessa? Mikäli mökkipaikkasi on ympärivuotinen vapaa-ajanasunto, jossa vietetään aikaa luonnon sielua ravitsevassa helmassa myös etätöissä, valontarve korostuu aivan erityisesti. 

Onpa vapaa-ajanasuntosi hulppea huvilakokonaisuus tai rakas sukupaikka, valaistukseen tulee kiinnittää huomiota. Yhtä lailla merkittäviä sekä porukalla tehtäviä yhteisiä päätöksiä voi yksinkertaistaa tarkemmalla pohdinnalla ja tutustumalla vaihtoehtoihin. Tarvitaanko tähän paikkaan tunnelmaa vai yleisvaloa, halutaanko tietyn kohteen korostamista vai keittiön työskentelypisteen riittävää valotehoa – kaikkeen löytyy paras mahdollinen ratkaisu tukemaan välttämättömiä toimintoja ja leppoisampaa rytmiä. 

Kuvassa: Innolux Ihanne riippuvalaisin

Suurin yhdistävä tekijä kesäasunnolla on helppous ja vaivattomuus. Kesällä elämisen tahti vaihtuu muutoinkin verkkaisempaan, ja mökkielämän mutkattoman meiningin mahdollistavat oikeanlaiset puitteet. Rento kodinomaisuus on yhä useamman tavoittelema mökkityyli, jossa viihtyisyys on kaiken keskiössä. Yhtä lailla luksukseen panostaminen on monella mielessä, kun mietitään vapaa-ajalta kaivattua ydintä eikä haluta tinkiä ympäristön rentouttavasta estetiikasta. 

Harkitulla valaistuksella vahvistetaan tilan tuntua, joka on monen perinteikkään hirsimökin pohjaratkaisun ytimessä. Sisustusratkaisuilla runsasta puupintaa voi korostaa ja halutessaan raikastaa värivalinnoilla. Avaruutta lisäävän valkoisen katon kirkkaus lisääntyy entisestään, kun riippuvalaisinmallit Ihanne tai Kartiot pelkän alavalon ohella hohtavat loistettaan myös ympäristöön ja ylöspäin. 

Olohuone tai tupakeittiö on usein viihtymisen keskus ja aito monitoimitila, jossa kokoonnutaan päivän mittaan ruokailun tai lautapelien äärelle – sekä ystävien kesken viinilasillisen kera vaihtamaan auringon kirvoittamia kuulumisia. Yleisvalo hoituu tilan koosta riippuen kattovalaisimella tai muutamalla: matalampaan tilaan plafondi, kuten Yki tai Amanda on erityisen osuva ratkaisu, kun taas kahdessa koossa valmistettavalla Lisa-riippumallilla valaisimen kattoon ripustamisen voi tehdä yksittäin tai näyttävämmin ryhmänä. 

Lisa 270 messinki riippuvalaisin Riippuvalaisin Innolux
Kuvassa: Innolux Lisa 270 messinki riippuvalaisimet

Tervetullutta tunnelmaa luodaan kontrasteilla. Tasaisen yleisvalon lisäksi tähän tarvitaan yksittäisiä valopisteitä, kuten pöytä-, seinä- ja lattiavalaisimia. Hämärä tila on kesäiltaisin levollinen, kun päiväsaikaan kylvetään yltäkylläisessä auringossa. Harmaan pilvisen taivaan sadepäivien ohella viimeistään loppukesän tummuvat illat muistuttavat kuitenkin esimerkiksi Kupolin tarjoaman lempeän lisävalon tarpeesta erilaisiin puuhiin. Kohdistamalla valoa tiettyihin kohtiin ja samalla jättämällä toiset paikat enemmän varjoon rakentuu onnistunut kokonaisuus. 

Keittiössä tai tehokkaassa keittonurkkauksessa työskentelyn mahdollistava valoteho on ensisijainen kriteeri. Olipa ruoanvalmistus päivittäinen välttämätön paha tai nautinnollinen fiilistely lähiruoka-antimien äärellä – kenties useimmiten jotain näiden väliltä – tarkoituksellinen tekeminen on osa hyvinvointia ravinnon äärellä. Simppelitkin ateriat valmistuvat sujuvammin esimerkiksi Kumpula tai Laura riippuvalaisimien alla, kun valoa on kohdistetusti saatavilla. Ehkäpä herkkukattaukseen haluaa panostaa muutoinkin kuin juhannusjuhliin, jos kokkailuolosuhteet ovat mallillaan.  

Kumpula M riippuvalaisin Valkoinen Riippuvalaisin Innolux
Kuvassa: Innolux Kumpula riippuvalaisin

Makuutiloissa korostuvat hyvän unen mahdollistajat – ja mikä tuudittaisikaan unten maille paremmin kuin jokailtainen lukuhetki. Lämpimän lempeässä valossa hyvän kirjan kanssa viihtyy myös loman sateisina päivinä. Pöytävalaisin on syystäkin se kaikkein tutuin valinta, helposti moneen tilanteeseen sopeutuva klassikko. Niukissa neliöissä Carin-seinävalaisin on yöpöytätilaa säästävä ratkaisu, samalla valaisin on helppo asentaa suuntaamaan valokeilansa juuri sinne, missä tarve on suurin. Elegantti sisustajan valinta on siro Kielo-riippuvalaisinpari sängyn molemmin puolin, yöpöydän kanssa harkitusti kohdistettuna. 

Carin seinävalaisin Messinki seinävalaisin Innolux
Kuvassa: Innolux Carin seinävalaisin

Työtilana toimivan nurkkauksen keskeisin tarvike on riittävä valaistusteho, jolloin käytännöllisyys korostuu valinnoissa. Kirkasvalo antaa pehmeää päivänvaloa vuoden ympäri ja on monipuolisten toimintojensa ansiosta etäpäivien luottokumppani. Talvikäytössä olevalla mökillä se toimii myös aamun virkistäjänä kahvikupin seurassa. Pöytämallien selkeä plussapuoli on myös vaivaton sijoittaminen ja siirreltävyys. 

Monenlaiset mökkitarpeet toteutuvat laadukkailla valaisinvalinnoilla. Pienissä tiloissa tai mökin ollessa yhtä avointa tilaa saman sarjan eri valaisintyypit – kuten Kumpula – tarjoavat yhtenäistä ilmettä. Personallisilla valinnoilla luodaan eri tiloille omanlaisiaan vaikuttavia kokonaisuuksia – yhdistävänä tekijänä toimii hyvin väri tai materiaali. Esimerkiksi Lisa Johansson-Papen lasivalaisimilla Sipuli tai Belle huone saa arvokkaan loppusilauksen, Alban värikkäillä varjostimilla puolestaan sidot sisustuksen tyylin haluamallasi tavalla, silmää miellyttäväksi tai katsojaa leikkisästi haastavaksi. 

Kuvassa: Innolux Alba riippuvalaisin