”Nykyään pyrin vain pelkistämään asioita” – Taiteilijaprofessori Yrjö Kukkapuro visioi uutuusvalaisimen lähes neljä vuosikymmentä sitten

”Nykyään pyrin vain pelkistämään asioita” – Taiteilijaprofessori Yrjö Kukkapuro visioi uutuusvalaisimen lähes neljä vuosikymmentä sitten


Yrjö Kukkapuro ja Innolux Perhonen valaisin

Sisustusarkkitehti ja muotoilija Yrjö Kukkapuron Perhonen lennätti kevään Innolux Heritage -mallistoon. Postmoderni väritys ja heijastimen muotokieli antavat lattiavalaisimelle sen ainutlaatuisen ilmeen. Näkyvillä kiinnityskohdillaan tunnistettavasti suunnittelijansa kädenjälkeä noudattava, vuonna 1983 suunniteltu valaisin on nyt ensimmäistä kertaa tuotannossa. Mutta millainen on tarina alun perin ateljeekodin suunnitteluvirheestä syntyneen tuotteen takana? Kysymyksiimme vastasi ruuvimiehenäkin tunnettu suomalaisen designin legenda, jolle suurinta inspiraatiota tarjosivat jaetut vuosikymmenet kuvataitelijapuolison kanssa. 

Valaisin esineenä, mikä on sen tehtävä? Entä miten näet valaistuksen roolin sisustuksessa? 

Ajattelen asioita yleensä funktion kautta. Valaisimia tarvitaan tuomaan kirkkautta sinne, missä päivänvaloa ei ole, tai se ei riitä. Ei ole haitaksi, jos se on visuaalisesti tilaan ja arkkitehtuuriin sopiva. Valolla voi muuttaa tunnelman radikaalisti. On eri asia olla leikkaussalissa tai illan hämyssä olohuoneessa. Yleensä haen omassa ympäristössäni sekä kirkasta työskentelyvaloa, että tunnelmavalaistusta illan tullen. Pidän lempeästä valosta. 

Mikä on valon merkitys omassa työssäsi? 

Valo ja sen lähteet ovat olleet erittäin tärkeitä, kun ajatellaan sisustuskohteita, joissa olen ollut mukana suunnittelemassa kalusteita. Urallani olen suunnitellut useita kymmeniä julkisia tiloja, joissa valaistus on ollut valtavan tärkeä. Yhteistyössä arkkitehtien kanssa on syntynyt kokonaisuuksia, joissa valo ja valaistus ovat luoneet kalusteilleni hohdokkaan ympäristön.  

Millainen on nyt lanseerattavan valaisinmallin tarina? 

Perhonen syntyi alun perin omaan studiotaloomme Kauniaisissa. Rakennus valmistui vuonna 1968, ja se oli melko kokeellinen ympäristö. Minulle tapahtui suunnittelussa pieni moka, unohdin suunnitella sisäkattoon valaisimille tarkoitetut sähköistyspisteet. Ei auttanut sitten muu kuin suunnitella oma valaisinsarja, joka nousee ylös lattiasta.  

Sitten postmodernin aallon myötä 80-luvulla värit ja muodot tulvivat designiin. Halusin suunnitella uuden valaisimen, jossa olisi muunneltavia värielementtejä yhdistettynä minimalistiseen jalkasarjaan. Pleksimuovi oli hyvä materiaali, se on läpikuultavaa ja tarjosi mielikuvituksellisen väripaletin. 

Innolux Perhonen lattiavalaisin Yrjö Kukkapuro

Mikä on värien asema tässä Innolux-valaisimessa tai työssäsi yleisemmin? 

Värit ovat saaneet työssäni suuremman merkityksen 80-luvulta eteenpäin. Olen ennen kaikkea ollut funktionalisti, jonka työ perustuu ergonomiaan ja estetiikkaan. Vaimoni Irmeli Kukkapuro (1934–2022) oli ammatiltaan taidegraafikko ja maalari, hänen kauttaan sain aina inspiraatiota. Väripalettini on ollut laaja, mutta toki konstruktivistisen taiteen perusvärit ovat olleet peruspilarini. Olen suunnitellut vain joitakin valaisimia, ne ovat kaikki vahvan visuaalisia. 

Millainen on luova prosessisi? 

Suunnittelen usein päässäni hyvin pitkään, ennen kuin siirryn konkreettiseen toteutukseen. Työprosessiini kuului myös tarkka tekninen toteutus, rakastan komponentteja ja liitoksia. Assistenttini ovat aina pitäneet minua millivillenä ja minua on kutsuttu kalustealalla ruuvimieheksi. Se tarkoittaa, että kaikki kiinnitykset ja komponentit saavat olla esillä. Tämä näkyy myös Perhonen-valaisimessa. Tällöin tuote on myös korjattavissa.  

Miten Innolux valikoitui yhteistyökumppaniksesi? 

Olemme jo vuosia miettineet Jukka Jokiniemen kanssa, miten voisimme löytää jonkun yhteisen projektin. Yhtäkkiä palaset loksahtivat kohdalleen ja postmoderni Perhonen sopi Innoluxin 2023 vuoden juhlamallistoon edustamaan minua. Yhteistyö on sujunut valtavan luontevasti, koska Innoluxilla on samanlainen pragmaattinen lähestymistapa tuotannollisiin ja teknisiin asioihin kuin minullakin. Uskon, että tämä tuote on vihdoin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. 

Mistä inspiraatiosi pulppuaa? 

Koko urani ajan olen imenyt vaikutteita ajan hengestä. Myös vaimoni oli minulle valtava inspiraation lähde, mutta myös ankarin kriitikkoni. Olimme hyvä työpari, vaikka se kuulostaakin erikoiselta – miten kuvataiteilija ja designeri voivat innoittaa toisiaan. Nykyään pyrin vain pelkistämään asioita.