TAPIO WIRKKALA

Taitelija, muotoilija (1915–1985)

Kansainvälisesti tunnustettu taiteilija Tapio Wirkkala (1915–1985) lukeutuu suomalaisen modernin taideteollisuuden johtohahmoihin ja arvostetuimpiin muotoilijoihin. Hän oli Milanon triennaalin moninkertainen voittaja, jolle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1955 ja akateemikon arvo vuonna 1972. Wirkkala suunnitteli useita klassikoksi nousseita esineitä, kuten Kantarelli-maljakon, seteleitä Suomen Pankille sekä Finlandia-vodkapullon. Erityisen tunnetuiksi ovat tulleet Wirkkalan Iittalalle suunnittelemat lasiastiat, kuten Ultima Thule -sarja. 

Vuonna 1959 suunniteltu geometrinen WIR-valonlähde mullisti täysin käsityksen perinteisestä hehkulampusta. Seuraavana vuonna tuote palkittiin Grand Prix'llä Milanon triennaalissa. Nämä palkitut, opaalilasista valmistetut polttimot inspiroivat Wirkkalaa luomaan useita valaisimia, jotka koostuvat erilaisista geometrisista lasi- ja metallielementeistä. Tapio Wirkkalan laaja tuoteportfolio sisältää valaisimia, joiden visuaalinen muotokieli on erityisen graafista ja geometristä. Niissä yhdistyvät puhdas muotokieli, linjakkuus ja pelkistetty kauneus. 

Wirkkala oli monipuolinen taiteilija, joka käytti materiaaleinaan lasia, puuta, posliinia, metallia ja muovia. Vaikka Wirkkala tunnettiin erityisesti muotoilijana, hän oli myös tunnettu näyttelyarkkitehti ja graafinen suunnittelija. 

Wirkkalan perintö – innovatiiviset teokset ja valmistustekniikat rikastuttavat designmaailmaa tänäkin päivänä. Tunnusomaista hänen työnjäljelleen ovat vankka käsityötaito ja ainutlaatuinen kyky käsitellä erilaisia materiaaleja.


TAPIO LATTIAVALAISIN

Tapio Wirkkalan vahvan näkemyksellinen ja ajaton Tapio-lattiavalaisin luottaa geometriaan. Klassiset, selkeät muodot tekevät siitä sekä vakaan että painottoman. Valaisimessa yhdistyvät veistoksellisuus ja käytännöllisyys. Messinkinen runko, yksinkertainen graafisuus ja harkitut, käytännölliset yksityiskohdat viimeistelevät Tapio-valaisimen. Tämä luova yhdistelmä tekee siitä moneen erilaiseen tilaan sopivan valonlähteen.