YRJÖ KUKKAPURO

Professori, sisustusarkkitehti, muotoilija

Taiteilijaprofessori ja sisustusarkkitehti Yrjö Kukkapuro (s. 1933) on kansainvälisesti tunnetuimpia ja palkituimpia kalustemuotoilijoitamme sekä alan keskeinen modernisti, joka ajattelee asioita yleensä käyttötarkoituksen kautta. 

Jo 1950-luvun puolivälissä alkaneen ansiokkaan uransa aikana hänelle on myönnetty useita merkittäviä arvonimiä ja palkintoja, kuten Pro Finlandia 1983, Kaj Franck Muotoilupalkinto 1995, Royal Society of Arts (RSA) jäsenyys 2002 ja Valtionpalkinto 2017. 

Vuonna 1968 valmistuneen kokeellisen ateljeekotinsa suunnittelun lisäksi hän on saanut olla mukana toteuttamassa useita kymmeniä julkisia tiloja. Yhteistyössä arkkitehtien kanssa on syntynyt kokonaisuuksia, joissa valo ja valaistus ovat luoneet Kukkapuron kalusteille arvoisensa ympäristön. Myös kaikki Kukkapuron suunnittelemat valaisimet ovat vahvan visuaalisia. 

Muotoilijana Kukkapuro on ennen kaikkea funktionalisti, jonka työ perustuu ergonomian ja estetiikan ohella käyttökokemukseen. Hänet tunnetaan laajasta väripaletistaan, jossa peruspilareina ovat konstruktivistisen taiteen perusvärit, sininen, punainen, keltainen, musta ja valkoinen. 

Suunnittelutyössä kaiken lähtökohtana on materiaali, jonka valikoituminen määrää muotokielen. ”Ruuvimieheksikin” kutsutun Kukkapuron tunnistettavassa kädenjäljessä kaikki kiinnitykset saavat näkyä. Arkkitehtisuunnittelusta ammentava, erillisistä komponenteista koostuva rakenneluonne ja sarjallisuus hallitsevat hänen tuotantoaan. 

Tutut huonekalut Ateljee, Karuselli ja Remmi ovat vuosikymmenten mittaan osoittautuneet moderneiksi klassikoiksi. Kukkapuron suunnittelemia esineitä on esillä pysyvässä näyttelyssä muun muassa New Yorkin Museum of Modern Artissa, Lontoon Victoria & Albert Museumissa sekä Vitra-designmuseossa Saksassa. 


PERHONEN

Yrjö Kukkapuron dekoratiivinen Perhonen-pöytävalaisin esittelee siipiään kahdessa uudessa sävyssä. Mustana ja valkoisena versiona saatavilla oleva päivitys on onnistunut lisä Perhonen-lattiavalaisimelle, jonka postmodernin värikäs ilme sekä heijastimen rikas muotokieli ilahduttavat. Näkyvät kiinnityskohdat viimeistelevät vuonna 1983 suunnitellun leikkisän valaisimen tunnistettavan aidoksi Kukkapuroksi. Suomalaisen designin arvostetuimpiin tekijöihin lukeutuvan sisustusarkkitehdin jo lähes neljä vuosikymmentä sitten suunnittelema valaisin on nyt ensi kertaa tuotannossa.